Rozmaryn

BOTANIKA

Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis) – gatunek krzewu, należący do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae Lindl.). Występuje w stanie dzikim w rejonie Morza Śródziemnego: Azory, Madera, Wyspy Kanaryjskie, Algieria, Maroko, Tunezja, Cypr, Turcja, dawna Jugosławia, Grecja, Włochy, Francja, Portugalia, Hiszpania

CHEMIA

zawiera olejki – cyneol, pinen, cymen, borneol oraz kwas rozmarynowy
flawonoidy (heterozydy luteololu, diosometolu), kwasy fenolowe (kwas rozmarynowy, chlorogenowy), terpenoidy (kwas karnozowy, kwas ursolowy, kwas oleanolowy, karnozol, rozmanol, rozmaridifenol, rozmarichinon), olejek eteryczny (alfa-pinen, 1,8-cineol, kamfora, kamfen, borneol, octan bornylu, alfa-terpineol)
Główne składniki biologicznie czynne w liściach rozmarynu to:
– Olejki eteryczne i diterpeny – odpowiadające za silne własności antybakteryjne, antygrzybicze, przeciwwirusowe i antyseptyczne rozmarynu. W badaniach wykazują one aktywność przeciwko szerokiemu spektrum szczepów bakterii i drożdżaków, w tym przeciwko Probionibacterium acnes, powodujących trądzik pospolity.
– Kwas ursolowy i oleanolowy – posiadają własności przeciwzapalne, łagodzące, antyseptyczne oraz chronią przed promieniowaniem UV i zmianami nowotworowymi skóry. Wykazują również działanie regenerujące, przeciwzmarszczkowe, antyoksydacyjne oraz wzmacniające włosy.
– Kwas rozmarynowy, karnozowy i karnozol – to związki charakterystyczne dla rozmarynu, które odpowiadają w 90% za własności antyoksydacyjne oraz ochronne tej rośliny. Przyczyniają się one do zmiatania wolnych rodników, posiadają właściwości przeciwkancerogenne, pełnią funkcję naturalnych filtrów przeciwsłonecznych oraz hamują działanie enzymów z klasy metaloproteinaz (MMP-1), indukowanych promieniowaniem UVA, które to powodują rozkład włókien kolagenu i elastyny, odpowiedzialnych za młody i jędrny wygląd skóry.

TRADYCYJNE WYKORZYSTANIE

Rozmaryn najbardziej jest zanany jako przyprawa. Jednak rozmaryn i pozyskiwany z niego olejek rozmarynowy od lat znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej, ponieważ posiadają wiele właściwości leczniczych. Rozmaryn obniża poziom cukru we krwi, łagodzi bóle żołądka i wspomaga pracę wątroby, a olejek rozmarynowy zwalcza bakterie.
» Ze względu na działanie bakteriobójcze, odkażające i przeciwzapalne – Ekstrakt z rozmarynu polecany jest do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej i podrażnionej.
» Własności ujędrniające, przeciwzmarszczkowe, antyoksydacyjne, czynią go również odpowiednim w pielęgnacji cery dojrzałej.
» Posiada intensywne własności antyoksydacyjne oraz ochronne w stosunku do promieniowania słonecznego. Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, działa jako naturalny filtr przeciwsłoneczny oraz przeciwdziała zmianom nowotworowym skóry, z tego względu polecany jest również do stosowania w celach ochronnych na dzień oraz jako składnik prewencyjny, chroniący przed przedwczesnym starzeniem skóry i włosów.

WŁAŚCIWOŚCI KOSMETYCZNE

substancja aktywna, antyseptyczna, antyoksydant