Mięta

BOTANIKA

Mięta pieprzowa, mięta lekarska (Mentha ×piperita L.) – gatunek rośliny należący do rodziny jasnotowatych. Spontaniczny mieszaniec międzygatunkowy mięty nadwodnej (M. aquatica) i mięty zielonej (M. spicata) powstały prawdopodobnie w Anglii i tam wprowadzony do uprawy w XVIII w. Mięta jest rośliną mającą wiele odmian, jednak najpowszechniej stosuje się, zarówno w medycynie, jak i kosmetyce, miętę pieprzową. Jest tak popularna ze względu na właściwości swoich liści, które zbiera się przed kwitnięciem – proces ten zachodzi od czerwca do sierpnia – a następnie suszy w przewiewnym pomieszczeniu. By suszona mięta pieprzowa nie straciła swych cennych właściwości, zwłaszcza olejku eterycznego, trzeba przechowywać ją w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

CHEMIA

Właściwości terapeutyczne mięta zawdzięcza olejkom lotnym, garbnikom, flawonoidom i kwasom organicznym. Naturalne olejkipozyskuje się z mięty w postaci mieszanki ponad 30 różnych substancji, w skład których wchodzą: mentol (29-48%), walerian mentolu, tymol, limonen i różne rodzaje garbników.

TRADYCYJNE WYKORZYSTANIE

Od najdawniejszych czasów olejek miętowy jest wykorzystywany w:
• zespole jelita drażliwego w postaci dojelitowych kapsułek,
• dyspepsji w połączeniu z olejkiem kminkowym,
• napięciowych bólach głowy,
• w postaci płynów i maści w połączeniu z innymi składnikami o działaniu przeciwbólowym, przeciwświądowym i kojącym,
• trądziku, zapaleniu śluzówki ust,
• astmie, kolkach, dolegliwościach wątrobowych,
• stłuczeniach, reumatyzmie,
• zapaleniu oskrzeli, katarze, grypie, przeziębieniu,
• rwie kulszowej.

WŁAŚCIWOŚCI KOSMETYCZNE

Olejek z mięty pieprzowej znajduje się w składzie kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji problematycznej cery. Zawarty w nim mentol świetnie wpływa na pozbawioną blasku skórę – rozświetla ją, a jednocześnie kontroluje wydzielanie sebum Gdy olejek miętowy zostanie połączony z olejkiem jojoba, wówczas otrzymamy substancję, która zapobiega trądzikowi i zaskórnikom.