Lawenda

BOTANIKA

Lawenda (Lavandula L. ) – rodzaj roślin z rodziny jasnotowatych. Obejmuje ponad 40 gatunków[2]. Pochodzą one z obszaru śródziemnomorskiego od Wysp Kanaryjskich po Indie[3]. Gatunkiem typowym jest Lavandula spica L.
Wiecznie zielone krzewy o wonnym zapachu. Liście przeważnie kutnerowate o szarym zabarwieniu. Kwiaty drobne, purpurowe lub niebieskawe, zebrane w kwiatostany na długiej szypule.

CHEMIA

Kosmetyczne właściwości olejku lawendowego wynikają z jego wyjątkowego składu, w który wchodzą: octan linalolu, linalol, lawendulol, ocymeny, garbniki, kumaryny, flawonoidy i fitosterole. Linalol odpowiada za intensywny i charakterystyczny zapach lawendy. Kumaryna działa przeciwskurczowo, przeciwobrzękowo oraz rozszerza naczynia krwionośne. Flawonoidy, fitosterole, garbniki mają działanie antyoksydacyjne. Olejek eteryczny dodatkowo ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne.

TRADYCYJNE WYKORZYSTANIE

Lawenda sprawdza się również w zwalczaniu poważnych problemów dermatologicznych, takich jak egzema. Do tej niezwykle kłopotliwej dolegliwości poleca się stosować olejek lawendowy, wykazujący wysoką zdolność łagodzenia świądu i zmniejszania nieprzyjemnych objawów. Zapewnia również skórze odpowiedni poziom nawilżenia, a tym samym znacznie przyspiesza proces gojenia.
Antyseptyczne i przeciwzapalne właściwości olejku lawendowego spełniają kolejną, niezwykle ważną funkcję leczniczą. Ta niezwykła postać lawendy ma bardzo korzystny wpływ na leczenie wszelkich oparzeń, a także pomaga w regeneracji powodowanych przez nie blizn. Ponadto, olejek lawendowy działa również jako naturalny lek przeciwbólowy i łagodzący swędzenie.
W celu właściwego zastosowania wystarczy nałożyć kilka kropel olejku lawendowego na poparzony obszar skóry, a następnie przytrzymać go pod bieżącą, zimną wodą przez około 10 minut. W tym wypadku lawenda pozwala przyspieszyć proces gojenia, jednak należy pamiętać, że w przypadku poważnych oparzeń trzeba natychmiast skonsultować się z lekarzem.
Jak wiadomo lawenda posiada olbrzymi potencjał aromaterapeutyczny. Doskonale nadaje się również do regeneracji zmęczonych mięśni po długim dniu w pracy lub wyczerpującym treningu. Dobry masaż z użyciem olejku lawendowego lub jego dodatku może zdziałać prawdziwe cuda.

WŁAŚCIWOŚCI KOSMETYCZNE

Liczne właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne lawendy doskonale sprawdzają się w codziennej pielęgnacji i ochronie skóry. Doskonale nadaje się ona do wszystkich typów cery, również delikatnej, wrażliwej i problematycznej. Stanowi ona również doskonały składnik wielu kosmetyków naturalnych i organicznych, także preparatów zdrowotnych i łagodzących podrażnienia.
Olejek lawendowy jest jednym z tych nielicznych składników naturalnych, które umożliwiają skuteczne stosowanie i pozbycie się trądziku. Lawenda posiada bowiem działanie przeciwzapalne i antyseptyczne, które umożliwia efektywne zwalczanie bakterii powodujących trądzik i powodujących stany zapalne.
Zastosowanie olejku lawendowego jest bardzo łatwe. Wystarczy nasączyć nim wacik kosmetyczny i dokładnie oczyścić problematyczne obszary skóry. Olejek lawendowy to również częsty dodatek do oczyszczających kosmetyków naturalnych, przeznaczonych do wszystkich typów cery.
Ze względu na przebywanie w zanieczyszczonych i toksycznych środowiskach nasza skóra przez większość czasu jest narażona na działania niszczące i silnie szkodliwe. Do jej wnętrza z zewnątrz przenikają liczne toksyny, które później dostają się do organów wewnętrznych. Lawenda może w tym wypadku stanowić naturalny ratunek, gdyż zawiera silne przeciwutleniacze, które pozwalają skutecznie zapobiegać i zwalczać szkodliwe działanie wolnych rodników, a także wspomagać proces detoksykacji. Liczne badania pokazują również, że silnie eteryczny olejek lawendowy doskonale hamuje rozwój bakterii na skórze, zabezpieczając ją przed rozwojem wielu problemów dermatologicznych.
Lawenda posiada naturalne właściwości, pozwalające na poprawę kolorytu i blasku skóry. Zwiększa i poprawia ona krążenie, powodując odpowiednie rozprowadzanie tlenu i lepsze odżywianie komórek skóry.
Lawenda to nie tylko naturalny środek na odstraszanie komarów, ale również doskonały sposób na złagodzenie ukąszeń. Wystarczy zaaplikować kilka kropli olejku lawendowego w miejsca ukąszeń lub ugryzień, a dzięki temu powinniśmy szybko zredukować uczucie swędzenia i obrzęków. Należy jednak zachować ostrożność podczas korzystania z olejku u dzieci, gdyż według wielu zaleceń nie należy stosować tej metody u dzieci w wieku poniżej 2 lat.