Jaśmin

BOTANIKA

Jaśmin pochodzi z rodziny roślin oliwkowatych. Występuje około czterystu odmian tej rośliny i mimo iż kojarzy się z krzakiem, to jest pnączem. Naturalnie występuje w Azji. Rośnie od Iranu aż do Chin. W Polsce hodowany jest głównie jako roślina doniczkowa. Jednak późną wiosną i latem można doniczki z tą rośliną wystawiać na balkon lub wysadzać do ogrodu. W polskich warunkach sprawdzić się również może zimujący i odporny na mrozy jaśminowiec. To właśnie on najczęściej pachnie w polskich ogrodach. Jest to roślina hortensjowata. Naturalnie występuje w Ameryce Północnej, południowej Europie i Azji. Jednak nawet on wymaga uwagi – trzeba go regularnie przycinać i dbać, by podłoże, na którym rośnie, nie było zbyt suche, ale również nie może być podmokłe. Najlepiej czuje się przy murach, oknach i płotach.

CHEMIA

Olejek jaśminowy zawiera octany benzylu i linalinu, linalole, benzoesan benzylu, alkohol benzylowy, indol, antranilan metylu, przeciwutleniacze, taniny i terpeny. Część z tych składników ma właściwości zapachowe, a część wspomaga pielęgnację skóry. Ma działanie przeciwtrądzikowe, ale również ujędrniające i przeciwzmarszczkowe. Zawarte w nim flawonoidy walczą z wolnymi rodnikami i opóźniają efekty starzenia. Jaśmin wzmacnia komórki i pomaga utrzymać w nich prawidłowe nawilżenie. Dlatego jest niezastąpionym składnikiem nawilżających kremów, balsamów, maseczek.

TRADYCYJNE WYKORZYSTANIE

Olejki eteryczne wydestylowane z jaśminu wpływają dobroczynnie na nasz organizm. Jednym ze znanych zastosowań jest wspieranie terapii antydepresyjnej. Ma działanie antybakteryjne i odkażające. Pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego, nadmiernej potliwości, niweluje też nieprzyjemny zapach ciała. Wspomaga gojenie i leczenie ran oraz skaleczeń. Używany do przemywania uszu, poprawia słuch. Ma działanie przeciwkaszlowe. Jest wykorzystywany do produkcji leków nasercowych i uspokajających. Szczególnie cenny jest przy zaburzeniach rytmu serca. Jeśli mamy zapalenie spojówek, to warto przecierać nim oczy. Z pewnością przyspieszy proces wracania do zdrowia. Jest używany do łagodzenia dolegliwości bólowych. Jaśmin stanowi doskonałe wsparcie dla kuracji antymigrenowych i antylękowych. Olejek jaśminowy odpręża i pomaga w leczeniu bezsenności. Jest świetny w zmniejszaniu nadciśnienia tętniczego. Bywa wykorzystywany w terapii obniżającej poziom cholesterolu. Pomaga również w leczeniu wątroby.

WŁAŚCIWOŚCI KOSMETYCZNE

Zmiękcza skórę – jaśmin działa delikatnie – zmiękczająco i nawilżająco – pozostawiając skórę aksamitnie gładką.
Łagodzi podrażnienia – ekstrakt z jaśminu koi nawet bardzo wrażliwą i przesuszoną skórę. Łagodząco działa na stany zapalne, podrażnienia i niweluje uczucie pieczenia i nieprzyjemnego napięcia.
Nawilża skórę – jaśmin nawilża nie tylko naskórek ale i głębsze warstwy skóry właściwej. Skóra pozostaje nie tylko nawilżona ale też miękka i odżywiona.
Uszczelnia barierę lipidową skóry – zawartość jaśminowych ekstraktów w kosmetyce wzmacnia barierę ochronną skóry i uzupełnia niedobory lipidów. Kiedy skóra jest mało szczelna wówczas jest bardziej podatna na zanieczyszczenia i związki chemiczne. Naruszona bariera ochronna to także większa ucieczka wody z naskórka, a co za tym idzie i przesuszona skóra
Odmładza – ekstrakty z jaśminu pomagają na długo zachować młodą skórę. Po pierwsze wzmacnia włókna kolagenowe a po drugie redukuje drobne zmarszczki i poprawia strukturę skóry.
Pielęgnuje ciało – jeśli wybierzemy się na aromatyczny masaż z dodatkiem olejku jaśminowego na pewno nie pożałujemy. Odprężający i kojący zapach, nawilżone, odżywione i mięciutkie ciało. Czego trzeba więcej?
Relaksująca kąpiel – domowe spa możemy zorganizować nawet w malutkiej łazience. Wystarczy wanna, olejek jaśminowy i dobry humor. A nawet jeśli coś wcześniej popsuło ten humor to kąpiel z dodatkiem olejku z jaśminu skutecznie rozprawi się ze stresem i napięciem. Nam za to pozwoli się odprężyć i zrelaksować, a dodatkowym plusem takiej kąpieli jest gładka i nawilżona skóra.